A FÁJDALOM MEGÉRTÉSE

Értse meg, miért fáj a dereka!

Értse meg, miért fáj a dereka! Akár meglepetésszerűen jelentkezik a derékfájás, akár rendszeresen visszatér, az ember úgy érzi, megáll tőle az élet. Minél többet tud róla, annál jobban tudja menedzselni az állapotát.

Értse meg, miért fáj a dereka!

JÓ HÍR, HOGY A DERÉKFÁJÁS BIZONYOS ESETEKBEN KÖNNYEN KEZELHETŐ – AZ ORVOSA FELMÉRI MAJD, HOGY ÖNNÉL MI A HELYZET.

A LEGFONTOSABB TUDNIVALÓK A DERÉKFÁJÁSRÓL

Ha derékfájástól szenved, nincs ezzel egyedül – 10 emberből 8 az élete folyamán legalább egyszer tapasztal ilyet.

A fájdalom megjelenhet a derék alsó vagy felső részén, bal vagy jobb oldalon – az is előfordulhat, hogy egy pontból sugárzik ki a hát vagy a test egy másik területére. A derékfájás lehet akut (néhány napig, legfeljebb néhány hétig tartó) vagy krónikus (több mint 3 hónapon át fennálló). Az akut derékfájás gyakoribb, ezt okozhatja valamilyen baleset, például esés, sportsérülés.

MI ÁLL A HÁTTÉRBEN?

A derékfájásnak számos oka lehet. A leggyakoribbak közé a következők tartoznak:

  • A deréktáji izmok vagy inak húzódása
  • Porckorong (a gerinccsigolyák közötti „párna”) kiboltosulása, kiszakadása (porckorongsérv)
  • Kopásos ízületi gyulladás (Osteoarthritis).
  • Súlyos gerincferdülés (scoliosis).
  • Csontritkulás (Osteoporosis).

Ezek a betegségek mind okozhatnak fájdalmat. Keresse fel az orvosát, aki felállítja a diagnózist, és kialakítja az Ön számára megfelelő kezelési tervet.

Az Aleve az enyhe-közepes fájdalom rövid ideig tartó kezelésére szolgál

MIT TEHET ELLENE?

A derékfájdalom enyhítésével kapcsolatban jó hír, hogy ezek egy része nem igényel műtéti beavatkozást. Ugyanakkor ami az egyik embernek jó, lehet, hogy a másiknak nem megfelelő. Ezért is fontos, hogy az orvos felállítsa a diagnózist, és hogy megvitassák a lehetséges gyógymódokat. Addig is kipróbálhat néhány dolgot a derékfájás enyhítése érdekében:

Pihenés
Pihenés

Tudjuk, hogy aki nagyon aktív, annak nehéz leülni és semmit sem csinálni, de az egy, legfeljebb két napig tartó ágynyugalom jótékony hatású lehet.

Testmozgás és nyújtás
Testmozgás és nyújtás

A megfelelő gyakorlatokkal erősíthetők a fájdalmas terület körüli izmok, és az inakat rugalmasan tartó nyújtás is hozzájárul a fájdalom enyhítéséhez. Minden eset más és más. Mielőtt bármilyen gyakorlatot végezne, konzultáljon az orvosával, és állítsanak össze egy kezelési tervet!

Gyógyszerek
Gyógyszerek

A fájdalomcsillapítók, mint például a vény nélkül kapható Aleve, segíthetnek enyhíteni a derékfájást. Fontos, hogy mielőtt bármilyen gyógyszert bevenne, konzultáljon orvosával!

AZONNAL ALKALMAZHATÓ TIPPEK

Az első 72 óra

5/1. tipp

Ha megsérül, azonnal kezdje kímélni a derekát, hogy meggyógyulhasson. A pihenés és a vény nélkül kapható fájdalomcsillapító gyógyszerek, mint például az Aleve, segíthetnek enyhíteni az enyhe-közepes erősségű fájdalmat. Ha a fájdalom nem szűnik vagy fokozódik, azonnal beszéljen orvosával!

Jegelés és melegítés a megfelelő időben

5/2. tipp

A deréksérülés után a lehető leghamarabb tegyen jeget a derekára legfeljebb 20 percre, és ezt alkalmazza naponta többször. 2–3 napig tartó hűtés után váltson rendszeres, rövid ideig tartó melegítésre, hogy az izmok ellazuljanak és javuljon a vérellátásuk. A meleg fürdő is segíthet.

Kímélje magát, de ne túlzottan!

5/3. tipp

Pihentesse a derekáthátát, de csak néhány napig. Amint lehet, térjen vissza a megszokott napi teendőihez, ezzel jobbat tesz a derekánakhátának, mint egyhetes ágyban fekvéstsel. A túl hosszan tartó ágynyugalom ugyanis fokozhatja a derékfájást/hátfájást, és egyéb komplikációkhoz vezethet, például depresszióhoz, az izomtónus csökkenéséhez illetve vérrögök kialakulásához a lábban.

Rendszeres testmozgás kialakítása

5/4. tipp

A rendszeres testmozgásnak köszönhetően gyorsabb lehet a sérülés utáni felépülésés megerősödhetnek a hát- és hasizmok. Egyeztessen az orvosával vagy a gyógytornászával, de a kíméletes mozgás - úszás, séta, erősítés, jóga -valószínűleg nem lesz tiltólistás. A gyakorlatok kezdetekor érzett enyhe fájdalom normális, de ha ez fokozódik vagy 15 percnél tovább tart, akkor inkább hagyja abba a testmozgást, és beszéljen az orvosával!

Mérje fel a munkakörnyezetét!

5/5. tipp

A munkahelyi követelmények, illetve a munkakörnyezet (akár otthon, akár az irodában) olyan lehet, hogy időnként hát/deréksérülést okozó vagy azt súlyosbító testhelyzetet veszünk fel. Megfontolandó az ergonomikus munkakörnyezet kialakítása (azaz speciálisan tervezett, a sérülésektől védő bútorok, eszközök használata) a sérülés kockázatának csökkentése és háta/dereka egészségének megőrzése érdekében.

Az Aleve filmtabletta naproxén-nátrium hatóanyag tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer.

16 év alatti gyermeknél a készítmény nem alkalmazható, csak orvosi javaslatra és felügyelet mellett.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!