A FÁJDALOM MEGÉRTÉSE

Értse meg, miért fáj a dereka!

Értse meg, miért fáj a dereka! Akár meglepetésszerűen jelentkezik a derékfájás, akár rendszeresen visszatér, az ember úgy érzi, megáll tőle az élet. Minél többet tud róla, annál jobban tudja menedzselni az állapotát.

A LEGFONTOSABB TUDNIVALÓK A DERÉKFÁJÁSRÓL

Ha derékfájástól szenved, nincs ezzel egyedül – 10 emberből 8 az élete folyamán legalább egyszer tapasztal ilyet.

A fájdalom megjelenhet a derék alsó vagy felső részén, bal vagy jobb oldalon – az is előfordulhat, hogy egy pontból sugárzik ki a hát vagy a test egy másik területére. A derékfájás lehet akut (néhány napig, legfeljebb néhány hétig tartó) vagy krónikus (több mint 3 hónapon át fennálló). Az akut derékfájás gyakoribb, ezt okozhatja valamilyen baleset, például esés, sportsérülés.

MI ÁLL A HÁTTÉRBEN?

A derékfájásnak számos oka lehet. A leggyakoribbak közé a következők tartoznak:

  • A deréktáji izmok vagy inak húzódása
  • Porckorong (a gerinccsigolyák közötti „párna”) kiboltosulása, kiszakadása (porckorongsérv)
  • Kopásos ízületi gyulladás (Osteoarthritis).
  • Súlyos gerincferdülés (scoliosis).
  • Csontritkulás (Osteoporosis).

Ezek a betegségek mind okozhatnak fájdalmat. Keresse fel az orvosát, aki felállítja a diagnózist, és kialakítja az Ön számára megfelelő kezelési tervet.

Az Aleve az enyhe-közepes fájdalom rövid ideig tartó kezelésére szolgál

MIT TEHET ELLENE?

A derékfájdalom enyhítésével kapcsolatban jó hír, hogy ezek egy része nem igényel műtéti beavatkozást. Ugyanakkor ami az egyik embernek jó, lehet, hogy a másiknak nem megfelelő. Ezért is fontos, hogy az orvos felállítsa a diagnózist, és hogy megvitassák a lehetséges gyógymódokat. Addig is kipróbálhat néhány dolgot a derékfájás enyhítése érdekében:

AZONNAL ALKALMAZHATÓ TIPPEK

Az első 72 óra

5/1. tipp

Ha megsérül, azonnal kezdje kímélni a derekát, hogy meggyógyulhasson. A pihenés és a vény nélkül kapható fájdalomcsillapító gyógyszerek, mint például az Aleve, segíthetnek enyhíteni az enyhe-közepes erősségű fájdalmat. Ha a fájdalom nem szűnik vagy fokozódik, azonnal beszéljen orvosával!

Jegelés és melegítés a megfelelő időben

5/2. tipp

A deréksérülés után a lehető leghamarabb tegyen jeget a derekára legfeljebb 20 percre, és ezt alkalmazza naponta többször. 2–3 napig tartó hűtés után váltson rendszeres, rövid ideig tartó melegítésre, hogy az izmok ellazuljanak és javuljon a vérellátásuk. A meleg fürdő is segíthet.

Kímélje magát, de ne túlzottan!

5/3. tipp

Pihentesse a derekáthátát, de csak néhány napig. Amint lehet, térjen vissza a megszokott napi teendőihez, ezzel jobbat tesz a derekánakhátának, mint egyhetes ágyban fekvéstsel. A túl hosszan tartó ágynyugalom ugyanis fokozhatja a derékfájást/hátfájást, és egyéb komplikációkhoz vezethet, például depresszióhoz, az izomtónus csökkenéséhez illetve vérrögök kialakulásához a lábban.

Rendszeres testmozgás kialakítása

5/4. tipp

A rendszeres testmozgásnak köszönhetően gyorsabb lehet a sérülés utáni felépülésés megerősödhetnek a hát- és hasizmok. Egyeztessen az orvosával vagy a gyógytornászával, de a kíméletes mozgás - úszás, séta, erősítés, jóga -valószínűleg nem lesz tiltólistás. A gyakorlatok kezdetekor érzett enyhe fájdalom normális, de ha ez fokozódik vagy 15 percnél tovább tart, akkor inkább hagyja abba a testmozgást, és beszéljen az orvosával!

Mérje fel a munkakörnyezetét!

5/5. tipp

A munkahelyi követelmények, illetve a munkakörnyezet (akár otthon, akár az irodában) olyan lehet, hogy időnként hát/deréksérülést okozó vagy azt súlyosbító testhelyzetet veszünk fel. Megfontolandó az ergonomikus munkakörnyezet kialakítása (azaz speciálisan tervezett, a sérülésektől védő bútorok, eszközök használata) a sérülés kockázatának csökkentése és háta/dereka egészségének megőrzése érdekében.

Az Aleve filmtabletta naproxén-nátrium hatóanyag tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer.

16 év alatti gyermeknél a készítmény nem alkalmazható, csak orvosi javaslatra és felügyelet mellett.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!