A FÁJDALOM MEGÉRTÉSE

Értse meg, miért jelentkezik az ízületi fájdalom!

Az ízületi fájdalom a mindennapi életét is befolyásolhatja – tegyen ellene! Ehhez először értse meg, miért jelentkezik!

A LEGFONTOSABB TUDNIVALÓK AZ ÍZÜLETI GYULLADÁSSAL (ARTHRITIS) JÁRÓ FÁJDALOMRÓL

Az arthritis esetenként elmúló majd visszatérő tünetei közé tartozik a fájdalom, a merevség, a duzzanat és a csökkent mozgástartomány. A tünetek az enyhétől a súlyosig terjedhetnek, és idővel változhatnak. Ha fájdalmat tapasztal, keresse fel az orvosát diagnózisért, és kövesse az utasításait!

Nyugodtan beszélje meg orvosával, hogy miként lehet a különböző kezelési módokat ötvözni az ízületi fájdalom leghatékonyabb csökkentése érdekében.

MI ÁLL A HÁTTÉRBEN?

Ahhoz, hogy ki lehessen deríteni, mi okozza az arthritist, tudni kell, milyen típusú arthritisben szenved. Az osteoarthritist okozhatja porckárosodás – ez a szövet védi az ízületeket elnyelve az őket érő stresszt. Keresse fel az orvosát személyre szabott, fájdalomkezelési tervért!

MIT TEHET ELLENE?

A különböző kezelési módok ötvözhetők az ízületi fájdalom leghatékonyabb csökkentése érdekében. De mielőtt bármit kipróbálna, feltétlenül beszélje meg az orvosával! Többek között ezek jönnek szóba:

„KULCSRAKÉSZ” TIPPEK

Kertészkedjen okosan!

5/1. tipp

Inkább alacsony ülőkére üljön a föld helyett, esetleg balkonládába, asztali cserépbe ültessen virágokat. Így csökkentheti a munka közben az ízületekre nehezedő súlyt Állítható nyelű kerti szerszámokat is használhat, ezeket könnyebb megfogni.

Próbáljon ki segédeszközöket!

5/2. tipp

Segédeszközök használatával is csökkenthet az ízületek terhelésén. A csípő és a térd terhelésének csökkentésére próbáljon botot, mankót, járókeretet használni. Vastag szárú golyóstollal könnyebb írni. Kímélheti a vállát, ha kézhosszabbítót, fogókart használ, amikor magasabb polcról emel le valamit.

Tippek otthonra

5/3. tipp

Gyermeke öltöztetésekor üljön egy székre, a gyermek pedig álljon Ön elé; így nem kell lehajolnia. Készítse össze az ebédet este, hogy nyugodtabban teljen a reggel. Nehéz, régi porszívója van? Érdemes lehet lecserélni; számos könnyű modell érhető el manapság. Az ezekhez hasonló egyszerű lépésekkel könnyebb a házimunka.

A munkahelyi kimerültség ellen

5/4. tipp

Próbálja ki a következő tippeket a munkahelyi kimerültség, a fizikai és szellemi terhek csökkentésére. Ha sokszor érzi túlhajszoltnak magát, ossza be úgy a feladatait, hogy mindegyikhez megszabja, mennyi időt szán rá, és tartsa magát ehhez – hagyjon időt a váratlan feladatokra is. Dolgozzon lassabban, hogy ne hibázzon és elkerülje a baleseteket. Ha a tünetei fellángolnak, kérjen segítséget a munkatársaitól.

Főzés örömmel

5/5. tipp

Enyhe kézízületi fájdalom esetén jó megoldás lehet, ha előre aprított, illetve reszelt sajtot vásárol, hogy ne Önnek kelljen elvégezni ezt a feladatot. A gumis üvegnyitó és a könnyen megragadható evőeszközök is jól jöhetnek.

Az Aleve filmtabletta naproxén-nátrium hatóanyag tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer.

16 év alatti gyermeknél a készítmény nem alkalmazható, csak orvosi javaslatra és felügyelet mellett.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!