A FÁJDALOM MEGÉRTÉSE

Értse meg, miért fáj a háta vagy az izmai!

Nagyon valószínű, hogy aktív életét időnként megakasztja a hát- és izomfájdalom. A váratlan hátfájás valójában sokkal gyakoribb probléma, mint gondolná. A hátunk általában erős tartást biztosít, mégis a fájdalom által egyik legyakrabban érintett testrészünk. Jó hír, hogy az enyhe hátfájás legtöbbször önállóan, egyszerűen, otthon enyhíthető.

A LEGFONTOSABB TUDNIVALÓK A HÁT- ÉS IZOMFÁJDALOMRÓL

Mi történik a hátával?

Nincs egyedül azzal, ha hát- és izomfájdalmára keres enyhülést – az emberek 80%-a tapasztal hátfájást élete során. A hátfájás az egyik leggyakoribb probléma, amivel orvoshoz fordulunk vagy ami miatt kiesünk a munkából, és világszerte ez a rokkantság hátterében álló egyik vezető ok.

Szerencsére, ha enyhe fájdalomról van szó, magunk is tehetünk lépéseket a mérséklésére, és megelőzhetjük, hogy a jövőben ilyenfajta fájdalom nehezítse a mindennapjainkat. Egyszerű otthoni kezeléssel, megfelelő testtartással és mozgással az akut hátfájás néhány nap, legfeljebb néhány hét alatt elmúlik. Ha a fájdalom erős, nem javul, tíz napnál tovább fennáll, vagy bármilyen kérdése van az állapotával kapcsolatban, forduljon azonnal orvoshoz!

Az emberek akár 80%-a tapasztal hátfájást élete során, de a legtöbb esetben sikerül megszabadulni tőle. Konzultáljon orvosával!

MI ÁLL A HÁTTÉRBEN?

A hát- és izomfájdalom leggyakoribb tünetei

A hátfájdalom nyilvánvaló jele a hát, a nyak, a vállak, illetve a fenék és a láb bármely területén jelentkező fájdalom. A nyakon és deréktájon gyakrabban jelentkezik fájdalom, mint a hát középső és felső részén, mert ezeken a területeken a csontok nem hajlanak annyira, de magukban az izmokban is jelentkezhet fájdalom. A hát- és izomfájdalom gyakori általános tünetei a következők:

 • Izomfájdalom
 • Éles, szúró fájdalom
 • Tompa fájdalom
 • A lábakba lefelé sugárzó fájdalom
 • Izomfeszültség vagy -merevség

A hát- és izomfájdalom két oka

A hát- és izomfájdalom leggyakrabban akut formában jelentkezik; gyorsan alakul ki és legfeljebb hat hétig tart. Az ilyen jellegű fájdalom általában valamilyen mechanikai okra vagy lágyszöveti károsodásra, például izomhúzódásra vezethető vissza. Az akut hát- és izomfájdalom leggyakoribb okai a következők:

 • Rossz tartás (pl. okostelefon, táblagép vagy asztali gép fölé görnyedés)
 • Hosszan tartó ülés (nagyobb nyomás jelentkezik a gerincen, mint állás vagy járás esetén)
 • Nem megfelelő emelés
 • Nehéz hátizsák
 • Izomhúzódás vagy -rándulás
 • Sérülés / trauma
 • Elhízás

A krónikus hátfájás jellemzően több mint három hónapon át tart – ez a ritkább. Ha a fájdalom erős, rosszabbodik, tíz napnál tovább fennáll, vagy bármilyen kérdése van az állapotával kapcsolatban, forduljon azonnal orvoshoz!

MIT TEHET?

Fájdalomcsillapítás otthon

Az enyhébb deréktáji fájdalmak többsége odafigyeléssel és otthoni gyógymódokkal mérsékelhető. Egy kis pihenés, meleg borogatás vagy jegelés, és a vény nélkül kapható gyógyszerek – mint például az Aleve– nagy valószínűséggel néhány nap alatt segítenek a problémán. A gyakrabban ajánlott otthoni gyógymódok a következők:

„KULCSRAKÉSZ” TIPPEK

Először hűtés, majd melegítés

4/1. tipp

A fájdalom és a duzzanat enyhítésére mihamarabb használjon törölközőbe csavart jeget a fájó területen, alkalmanként maximum 20 percig, naponta akár többször is, az első 48 órában. Ne használja a jeget több mint 30 percen át egy alkalommal. Ha a duzzanat lejjebb ment, alkalmazzon melegítést, hogy az izmok ellazuljanak, enyhüljön a fájdalom és csökkenjen a feszesség. Fontoljon meg egy meleg fürdőt is.

Kímélje magát!

4/2. tipp

Az első 3 napban próbáljon meg elfeledkezni derékfájásáról. A pihenés és a vény nélkül kapható fájdalomcsillapító gyógyszerek, mint például az Aleve, segíthetnek enyhíteni az enyhe-közepes erősségű fájdalmat. Ha a fájdalom nem szűnik vagy fokozódik, azonal beszéljen orvosával!

Soha ne becsülje alá a párna fontosságát!

4/3. tipp

Figyeljen oda a párnája pozíciójára, mivel alvás közben a fejnek és a gerincnek egyvonalban kell lennie. Ha a párnája olyan magasra emeli a fejét, amitől nem lesz vonalban a gerincével, akkor próbáljon ki egy új párnát. Ha háton alszik, az állát ne nyomja a mellkasába. Ha az oldalán alszik, az álla ne mutasson a válla felé.

Tegye le az extra terheket

4/4. tipp

Ha Ön rendszeresen nehéz hátizsákot, táskát, aktatáskát vagy esetleg extra kilókat cipel, ez olyan többlet súlyt ró a testére, amire nincs felkészülve, így megterheli a hátát, derekát. Ha most magára ismert, akkor tegye le a felesleges csomagokat.

Az Aleve filmtabletta naproxén-nátrium hatóanyag tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer.

16 év alatti gyermeknél a készítmény nem alkalmazható, csak orvosi javaslatra és felügyelet mellett.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!