Teljesebb élet

8 tipp, hogy újra jól érezze magát

Fokozatosan, napról napra tegye egyre jobbá az életét!

TÖREKEDJEN A HARMÓNIÁRA

A jóllét forrása önmagunkban keresendő. A mindennapokban rengeteg különféle stressz, ártalom, fájdalom és inger ér bennünket. A legnagyobb rohanás közepette is érdemes mindennap némi időt – akár csak 10 percet – szakítani lazításra és kikapcsolódásra. A meditáció és a légzési gyakorlatok megtisztítják az elmét, ellazítják a testet és elősegítik a belső uralom és béke megteremtését. Találja meg az Ön számára leghatékonyabb technikát. Ha ingerlékeny vagy rosszkedvű, vagy csak úgy érzi, hogy nem találja önmagát, vonuljon félre egy csendes helyre (például a hálószobába, a hátsó udvarra vagy valamilyen erdős területre – még jobb, ha vízcsobogás is odahallatszik – de egy munkahelyi üres tárgyaló is megteszi), és hamarosan lelkileg felfrissülve térhet vissza.

Bónusz tipp: Ha deréktáji fájdalmai vannak pl. testmozgás, háztartási munka vagy tartós ülőmunka miatt, az Aleve rövid távon segíthet enyhíteni ezeket a tüneteket.

2. ÉTKEZZEN TUDATOSAN

Az egészséges táplálkozás és a jó közérzet kéz a kézben jár. A tudatos étkezés az emésztőrendszertől az immunrendszeren át egészen a csontokig és ízületekig mindenre kedvező hatást gyakorol.

Íme néhány szempont a jó kondícióhoz szükséges étrend összeállításához:

  • Bizonyos élelmiszerek - így a halak, citrusfélék, zöldségfélék, olajos magvak, az olívaolaj, a hüvelyesek és a hagymafélék – gyulladáscsökkentő hatásúak lehetnek. A feldolgozott élelmiszerek rendszerint nagy mennyiségű cukrot, nátriumot és zsírt tartalmaznak, amik komoly egészségügyi problémákat okozhatnak A friss élelmiszerekben rengeteg fontos vitamin és ásványi anyag található.
  • Egy főzőtanfolyam során játszva sajátíthatja el a táplálkozással kapcsolatos ismereteket, valamint az ízjavító technikákat. Az étrendváltoztatás a közérzetére is kihathat. Vezessen naplót az elfogyasztott ételekről, és arról, hogy milyen fizikális és mentális hatást gyakorolnak ezek a szervezetére. Minél jobban kontrollálja a táplálkozását, annál jobban kontrollálhatja az egészségét.
3. ALUDJON OKOSAN

A kiadós alvás az egyik legfontosabb teendő a teljes regenerálódáshoz. A fizikai, szellemi és lelki felfrissüléshez egyaránt elengedhetetlen, ráadásul növeli a boldogságérzet és javítja a közérzetet. Sajnos sokan, különféle okokból kifolyólag, nem képesek teljes mértékben kiaknázni az alvás jótékony hatását.

A párna az alvás kényelme szempontjából például fontos tényező lehet. Egy speciálisan a gerinc helyes pozíciójának beállítására kifejlesztett párnának köszönhetően frissebben, kipihentebben ébredhet. Soha ne becsülje alá a párna fontosságát!

Ha az elalvás problémát jelent, lefekvés előtt egy órával „kapcsoljon alacsonyabb fokozatra”. Ne tévézzen, telefonozzon vagy tabletezzen, mert ezek ébren tartják az agyat, így nehezítik az elalvást. Olvasson inkább nyugodt környezetben, vagy próbáljon ki meditációs, illetve relaxációs gyakorlatokat (lásd 1. tipp).

Bónusz tipp: Ha a derék-, izom vagy ízületi fájdalomtól nem tud elaludni, segíthet az Aleve, ami akár 12 órán át* csillapítja a fájdalmat.

4. FEDEZZE FEL, MI A SZENVEDÉLYE

Ne a fájdalomra koncentráljon, ha nem arra, ami azon túl van. Az új hobbik gazdagítják az életet. Próbáljon ki valamilyen új elfoglaltságot, mint a fafaragás, főzés, kertészkedés, biciklizés, frizbi – bármit, amiben örömét leli. A fényképezés, festés vagy könyvklubba járás a kevésbé megerőltető tevékenységek közé tartozik, ugyanakkor segít a kreativitás kibontakoztatásában és új nézőpontok megismerésében. Tanuljon új nyelvet vagy jelentkezzen önkéntesnek – a világ csak arra vár, hogy felfedezze. Minden új felfedezés segít megőrizni testi-szellemi frissességét, eltereli a figyelmét a fájdalomról, és előmozdítja a lelki kiteljesedést.

5. ÍRJA MEG A SAJÁT TÖRTÉNETÉT

Mindenkinek megvan a saját története. Ha leírja, hogy hol tartott régebben, és hol tart ma, könnyebben megfogalmazhatja azt, hogy hová szeretne eljutni. Gondoljon vissza az életére, és írjon az elért eredményekről, a csalódásokról, a családról, a barátokról, a munkáról, az örömökről és bánatokról. Ne feledje: ez kizárólag önmagának szól. A helyesírás és a nyelvtan nem számít; maga a történet a fontos. Saját történetének megírása terápiás hatású lehet, és új nézőpontokkal szolgálhat. Ahhoz, hogy önmaga legyen, valóban ismernie kell önmagát.

6. ADJA ÁT MAGÁT A ZENÉNEK

A zene valamilyen formában mindannyiunk életének része. Jelentősége azonban túlmutat az edzés vagy utazás közbeni zenehallgatáson. A kutatások szerint a zene terápiás hatással rendelkezik, amely befolyásolhatja, hogyan érezzük magunkat. A napi zenehallgatás mennyiségének növelése érzelmi és fizikai szempontból is kedvező lehet. A zene mosolyra fakaszt, megríkat, elgondolkodtat, hatására újraéljük a múltbeli pillanatokat és akár táncra is perdülhetünk. Az éneklés, a zenélés és a dalszerzés remek eszköz a zene megélésére és az önkifejezésre.

Akár passzívan hallgatja, akár aktív közreműködője, adja át magát teljes szívvel a zenének.

7. LENDÜLJÖN MOZGÁSBA

Közismert tény, hogy a testmozgás igencsak jót tesz egészségünknek. Azonban a hagyományos értelemben vett sport nem mindenkinek az életébe illeszthető be, különösen, ha fájdalmai vannak Szerencsére nem muszáj az edzőteremben izzadni kondíciónk és jó közérzetünk megőrzéséhez.

Az úszás, a könnyű séta és az egyszerű nyújtógyakorlatok segítenek az erőnlét megőrzésében és az ízületeket is kímélik. Már napi 10-15 perc megerőltetés nélküli testmozgás is endorfint szabadít fel (ezek a saját „boldogsághormonjaink”, amelyek rendkívül pozitívan befolyásolják a lelkiállapotunkat).

8. A FÁJDALOM KEZELÉSE

Az alábbi tippek segítséget nyújtanak a fájdalom kezelésében, így mindig a legjobb formáját hozhatja.

  • Vezessen naplót a rosszabb és a jobb napokról. Ébredéskor és lefekvéskor értékelje a fájdalom mértékét, illetve jegyezze le, hogy napközben mit evett és mivel foglalkozott. Lassan körvonalazódnak majd a mintázatok és tendenciák, és rájön, hogy mely tényezők javíthatják vagy ronthatják az állapotát.
  • Ha a fájdalom megnehezít valamilyen szívesen végzett tevékenységet, tűzze ki célul ennek elvégzését. Apróbb, teljesíthető lépésekben haladjon, amelyekkel nyomon tudja követni a fejlődést.
  • Iktasson be szüneteket, ha valamilyen fájdalommal járó tevékenységet készül végezni. Pihenéskor a szervezet regenerálódik, és erőt gyűjt, hogy ön továbbra is aktív maradhasson.

*Két tabletta egyidejű bevétele esetén.

Az Aleve filmtabletta naproxén-nátrium hatóanyag tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer.

16 év alatti gyermeknél a készítmény nem alkalmazható, csak orvosi javaslatra és felügyelet mellett.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!